Samen slapen: minder stress!
Auteur: Stephanie Molenaar, 15 juni 2023
Samen slapen met je kindje geeft minder stress. Ritme, routines, wakker op bed leggen: je kindje de weg naar dromenland wijzen doe je met deze slaapmiddelen, maar ‘op bed leggen’ kan net zo goed in het grote bed zijn, met jou ernaast. Een eigen bed is gangbaar, maar samen slapen kan ook mits je dit veilig doet. Welke haken en ogen er zijn, waar je rekening mee mag houden en hoe je ervoor zorgt dat je niet zelf het slaapmiddel wordt vind je in dit blog.
Samen slapen met je kindje: veel ouders -vooral moeders- voelen zich daar schuldig over. Want het ‘hoort’ niet en ‘is niet veilig’. Een noodgreep, niet iets om trots op te zijn en vooral iets om te verzwijgen. Al helemaal als het geen noodgreep is en je dit puur op gevoel doet of juist vanuit bewust ouderschap. Nergens voor nodig, want samen slapen is wereldwijd heel gewoon, kan betere slaap brengen bij zowel ouder als kind en je ‘verpest’ er niets mee. Mits je het veilig doet.
Kinderarts: ‘Kinderen moeten tot hun 3e jaar bij moeder in bed slapen’
Kinderarts Nils Bergman ziet grote voordelen aan samen slapen, ook voor later. Hij is niet de enige, maar het is opvallend dit geluid ook eens uit ’t reguliere circuit te vernemen. Bergman stelt zelfs dat samen slapen het allerbeste is voor een pasgeboren baby, mits hij gezond is. Zoveel mogelijk op de borst van mama slapen is zijn devies en daarna raadt hij aan om een kind tot zijn derde of vierde jaar bij zijn moeder in bed te laten slapen. Hij baseert zijn advies op een onderzoek van de Universiteit van Kaapstad, waaraan hij is verbonden. Samen slapen zou allerlei voordelen hebben op de korte én lange termijn. Vreemd? Vergeet niet dat dit in heel veel culturen heel erg gebruikelijk is.
Voordelen van samen slapen met je baby
Baby’s die samen met hun moeder slapen ervaren minder stress, zo bleek uit het onderzoek. De in eigen bed slapende ukjes hadden drie keer zoveel stress. En een slechtere slaapkwaliteit. Het is een logische uitkomst: baby voelt zich dicht bij mama en/of papa het meest veilig. En met dat gevoel én minder stresshormonen komt er betere slaap én hechting. Ook is baby niet gewend om alleen te zijn, juist stilte en alleen slapen kan als gevaarlijk voelen juist omdat dit natuurlijk gezien ook in de oertijd gevaarlijk was. Het is een van de redenen waarom rooming-in, het samen in een kamer slapen in aparte bedden, wordt aanbevolen tot in ieder geval de leeftijd van zes maanden oud. Maar daarmee heeft je kindje niet het contact en de warmte van waaruit die geborgenheid komt, dat bereik je alleen met samen slapen.
Kan baby wel zelf slapen als je samen slaapt?
Samen slapen kan ook snel een onwenselijke slaapassociatie tot stand brengen. Dat je bijvoorbeeld altijd erbij moet blijven of om ’t uur een voeding nodig is omdat baby hierop in slaap valt. Dan holt de slaapkwaliteit achteruit, voor iedereen. Vergeet ook niet dat samen in een bed slapen risico’s met zich mee brengt. Zoals het wiegje dat overigens ook doet. Want borstgevoede baby’s die (aan moeders kant) samen slapen, zakken minder snel in diepe slaap en voelen zich meer gehecht. Moeders zijn weer meer ingetuned op hun spruit. Aan de ene kant zorgt samen slapen weer voor meer kans op verstikking of andere gevaren. Het wordt daarom vaak afgeraden. Er zijn dus plussen en minnen, deze wil je afwegen en de veiligheid heel serieus nemen. Als je dat hebt gedaan, dan is er zeker ook wat te zeggen om samen te slapen met je kindje en dit hoeft dus niet te betekenen dat de slaap afhankelijk wordt.
De beste slaapplaats voor je kindje?
De waarheid ligt meestal in het midden, iedereen is anders en persoonlijke omstandigheden zijn bepalend. Werkt samen slapen voor jullie en neem je alle veiligheidsmaatregelen in acht? Dan kan dat dus prima samengaan met ‘werken aan slaap’. Zolang je baby wél zelf in slaap valt, ook als hij naast je ligt. Want dan kan hij dit ook als je er niet bent. Overigens kunnen baby’s best verschil maken tussen dag en nacht, dus de gulden middenweg van overdag in een bedje en ’s nachts in bed: dat is ook mogelijk. Al helemaal als je met een cosleeper werkt, je kunt de zijkanten dan omhoog doen als je er niet de hele tijd bij bent zoals bijvoorbeeld overdag. Dit kan ook handig zijn als je baby gaat rollen of de nacht ziet als een lopend (of liggend) buffet.
Werken aan slaap? Het is geen exacte wetenschap, maar wel maatwerk. Doe wat voor je werkt en wat goed voelt en zet daarbij gezond verstand altijd op ‘aan’. Daar hoef je je nooit schuldig om te voelen.
Veilig samen slapen
Wil je meer weten over veilig slapen, kijk dan op bij VeiligheidNL
of op Kiind.nl voor meer informatie.
Niet meer samen slapen?
Was het een noodgreep of ben je simpelweg eraan toe om je kleintje in eigen bed te laten slapen? Ook dat is natuurlijk prima. Het ontwennen kan even duren, zoals dit bij iedere gewoonte het geval is. Je kunt beginnen met de dagslaapjes en blijf er dan bij zoals je kindje dat ook gewend is. Zo verandert er niet teveel in een keer. Je aanwezigheid kun je later weer afbouwen zodra het bedje geaccepteerd is en je kindje lekker slaapt. Heb je hulp nodig? Kijk dan even bij de kinderslaapcoaches, zij werken allemaal responsief en liefdevol en kunnen je helpen bij zowel het veilig samen slapen als het afbouwen hiervan.