Updates
Een overzicht van belangrijke meldingen, varierend van nieuw onderzoek dat een ander licht schijnt tot ontwikkelingen waarbij je extra kritisch met je anamnese of advies wilt omgaan.
Waarschuwing: Melkmakers (fles) risico
Februari 2025
Onrust en serieuze problemen kunnen ontstaan indien gebruik wordt gemaakt van een automatische flesmaker. Deze apparaten zijn in opkomst, veel. is echter nog onbekend bij zorgverleners die kinderen met voedings- of onrustproblemen zien. Omdat meer ouders een automatische flesvoedingsmaker gebruiken, hoort in de anamnese de vraag hoe zij de flesvoeding voor hun kindje maken. Door een verkeerde instelling, onvoldoende reiniging of onjuiste werking kan zo’n apparaat de voeding met een onjuiste samenstelling bereiden. Bij een baby met onvoldoende gewichtstoename of voedingsproblemen of onrust hoort onjuist bereide voeding door een automatische flesvoedingsmaker in de differentiaaldiagnose te staan.
De flesvoedingsmakers prijzen het apparaat als de oplossing voor het snel, veilig en makkellijk klaarmaken van een flesje. De aanprijzing belooft bij gepast gebruik flesvoeding met de ideale consistentie en temperatuur. Het melkpoeder wordt automatisch gedoseerd per fles, nadat het merk flesvoeding en hoeveelheid water eenmalig zijn ingesteld. Er zitten echter haken en ogen aan het gebruik.
Een baby van drie weken oud werd gezien op het Consultatiebureau, ongecompliceerde zwangerschap en vlotte bevalling. Het meisje was overprikkeld en huilde veel, was niet aangekomen in de voorafgaande twee weken. Ze kreeg 7x120ml flesvoeding en soms wat meer als ze niet verzadigd leek. Dat is een ruime hoeveelheid gezien leeftijd en gewicht. Ze dronk goed, deed 15. minuten over een voeding en dronk gulzig. Ze was ook niet ziek geweest. Ouders dachten aan darmkrampen. De flesvoedingsmaker was ingesteld bij ingebruikname op ‘standaard’ en was daarna niet meer gecontroleerd of aangepast. Ouders kregen het advies zelf de fles klaar te maken, baby werd de volgende dag weer gecontroleerd. Ouders vonden haar rustiger, het huilen nam af en de groei verbeterde. Ook tijdens de controles op zes en acht weken. De conclusie hier was dat er ondervoeding was op basis van inadequate calorische inname door flessen met een te waterige substantie en onvoldoende voedingsstoffen. Het feit dat dit meisje zelfs met een hoge inname niet verzadigd was, was achteraf gezien ook een teken dat zij onvoldoende calorieën binnenkreeg.
Een wat oudere baby trof hetzelfde lot andersom: vanaf de geboorte maakte ouders de flesjes klaar met een flesvoedingsmaker. Op eigen initiatief hadden ze een maatschepje poeder gewogen en vergeleken met de hoeveelheid poeder die het apparaat gaf bij dezelfde hoeveelheid water. Het apparaat bleek bij het klaarmaken van de fles teveel poeder te geven (anderhalf keer meer dan de ingestelde hoeveelheid). Vanaf het moment dat ouders de flessen met de hand gingen klaarmaken, trad er verbetering op. De baby dronk de flessen goed leeg, er was een evidente afname van de krampen en de ontlasting kwam dagelijks. Conclusie: de voedingsproblemen met spugen, krampen en ontlasting waren een gevolg van een overmatige hoeveelheid poeder per fles bij gebruik van een automatische flesvoedingsmaker.
De wisselingen van voeding, het gebruik van lactulose en mogelijk ook het klieven van de tongriem hadden voorkomen kunnen worden als het gebruik van zo’n apparaat was uitgevraagd.
Er zijn verschillende merken flesvoedingsmakers op de markt. De meest populaire is Baby Brezza (Newark, USA). Daarnaast zijn in Nederland ook Easybaby (Putten) en Bambinies (Amsterdam) veel in gebruik. In de Verenigde Staten, waar deze apparaten al in 2018 aan populariteit wonnen, werden gevallen gemeld waarin het apparaat onjuiste of inconsistente hoeveelheden gaf.
De NTVG (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) heeft de waarschuwing opgenomen in het dossier Huisartsgeneeskunde en raadt zorgprofessionals aan om door te vragen naar de voedingsbereiding indien er voedingsproblemen zijn of onrust is, zeker als er groeiproblemen zijn of overmatig huilen.
Houd hier dus rekening mee bij je anamnese indien je krampen, vermoedelijke KMA, reflux-achtige klachten, aanleg/voedingsproblemen, vermoeden van te kort tongriempje e.a. tegenkomt. Vraag eerst naar voeding én bereiding voordat je meteen de diepte ingaat betreft de onrust. Je kunt ook doorverwijzen naar huisarts of CB.